Forum Forum hobbystyczne Stronghold Net Strona Główna
Forum hobbystyczne Stronghold Net
Odpowiedz do tematu
Problem z właczaniem kompa.
ozyrys5


Dołączył: 12 Gru 2007
Posty: 26
Odpowiedz z cytatem
Mój problem wygląda tak. Włączam komputer i po pasku ładowania systemu pokazuje się czarny ekran tylko ze wskaźnikiem-klepsydrą. Później po kilku sekundach na ekranie pojawia się jakiś błąd na niebieskim tle i komp się restartuje. Po restarcie wszystko jest ok to znaczy po ładowaniu systemu jest ekran powitalny. Co jest przyczyną tego problemu i jak go rozwiązać?
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Panzer


Dołączył: 20 Lip 2006
Posty: 1676
Skąd: BełchatĂłw
Odpowiedz z cytatem
Jaki masz sprzęt 9procesor, RAM - rodzaj, taktowanie, producent i ewentualnie model, płytę główną, kartę graficzną - model, a także jaką pamięć - DDR2 czy DDR3, dysk twardy - producent i model, a także zasilacz - producent, model i moc - bardzo ważny element) ??

Mówisz że wyskakuje Ci niebieski screen ?? Ściągnij sobie program Microsoft Debugging Tools i podaj kod błędu Razz...
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autoraAdres AIM
Odyn
Admin

Dołączył: 18 Gru 2005
Posty: 1092
Skąd: 53°42'N, 20°58'E
Odpowiedz z cytatem
Przede wszystkim, to przepisz na kartkę czego dotyczy ten błąd. A konkretniej, to napisz jaki to rodzaj błędu, z jakim plikiem/plikami jest powiązany (jeśli jest) i jaki ma numer (jeśli to błąd STOP).
Bez tego nie dojdziesz co go powoduje, bo możliwości są setki...

Kiedy błąd zaczął się pojawiać? Czy dokonywałeś jakiejś zmiany sprzętu lub oprogramowania?
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćAdres AIM
ozyrys5


Dołączył: 12 Gru 2007
Posty: 26
Odpowiedz z cytatem
Najpierw sprzęt: Procesor Intel Pentium 4 3GHz, 1,5GB RAM, karta graficzna Nvidia GeForce 7600 GS 256 mb ddr2, płyta główna wiem, że jest firmy VIA, ale nie wiem jaki model, zasilacz 300W dysk twardy Maxtor 6 L200M0.
Ten błąd szybko znika więc chyba zrobię fotkę ekranu i dopiero wam napiszę co tam jest napisane. Błąd pojawia się od poniedziałku. Z jakiś tydzień temu zainstalowałem SP3 nie wiem czy to może być przyczyną błędu
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Panzer


Dołączył: 20 Lip 2006
Posty: 1676
Skąd: BełchatĂłw
Odpowiedz z cytatem
A zasilacz ??

Wydaję mi się że SP 3 Very Happy, ale podaj jeszcze markę (to jest ważniejsze niż sama moc odkręć po prostu obudowę), gdyż z powodu gównianych zasilaczy czasami są takie cyrki, a także dokładny model płyty głównej i pamięci (program CPU-Z) ..
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autoraAdres AIM
ozyrys5


Dołączył: 12 Gru 2007
Posty: 26
Odpowiedz z cytatem
W błędzie jest napisane coś o nv4_disp czyli brakuje jakiegoś sterownika do karty graficznej mam rację?
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Panzer


Dołączył: 20 Lip 2006
Posty: 1676
Skąd: BełchatĂłw
Odpowiedz z cytatem
Jaki masz model karty graficznej, podaj dokładnie, gdyż Ci się może karta przegrzewać, a także podaj model zasilacza...
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autoraAdres AIM
Malcolm


Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 677
Skąd: Poznań
Odpowiedz z cytatem
ozyrys5 napisał:
W błędzie jest napisane coś o nv4_disp czyli brakuje jakiegoś sterownika do karty graficznej mam rację?


Spróbuj uruchomić tryb awaryjny i wywalić stery nv i zainstalować je ponownie.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autoraAdres AIM
ozyrys5


Dołączył: 12 Gru 2007
Posty: 26
Odpowiedz z cytatem
Ok problem rozwiązany przeinstalowałem stery i jak na razie wszystko jest ok.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Problem z właczaniem kompa.
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Odpowiedz do tematu