Forum Forum hobbystyczne Stronghold Net Strona G│ˇwna
Forum hobbystyczne Stronghold Net
Odpowiedz do tematu
Panzer


Do│▒czy│: 20 Lip 2006
Posty: 1676
Sk▒d: Be┼échat├│w
Odpowiedz z cytatem
A jak kto┼Ť nie ma suszarki Razz ?? Pstrykanie na razie odpada, raczej zabawa z zworkami Very Happy.

Mo┼╝e by┼Ť powiedzia┼é co si─Ö udupi┼éo :kwasny: ??
Ogl▒da profil u┐ytkownikaWyÂlij prywatn▒ wiadomoŠOdwied╝ stronŕ autoraAdres AIM
Malcolm


Do│▒czy│: 19 Gru 2005
Posty: 677
Sk▒d: Pozna┼ä
Odpowiedz z cytatem
Panzer napisa│:
A jak kto┼Ť nie ma suszarki Razz ?? Pstrykanie na razie odpada, raczej zabawa z zworkami Very Happy.

Mo┼╝e by┼Ť powiedzia┼é co si─Ö udupi┼éo :kwasny: ??


Podejrzewam, że zasilanie płyty. Procesor raczej będzie ok Wink.

Nie masz w domu suszarki do włosów? Wink
Ogl▒da profil u┐ytkownikaWyÂlij prywatn▒ wiadomoŠOdwied╝ stronŕ autoraAdres AIM
Panzer


Do│▒czy│: 20 Lip 2006
Posty: 1676
Sk▒d: Be┼échat├│w
Odpowiedz z cytatem
Kilka diod si─Ö ┼Ťwieci Razz... Musz─Ö po┼╝yczy─ç od kogo┼Ť (tylko od kogo Razz) jak─ů┼Ť star─ů p┼éyt─Ö g┼é├│wn─ů i wtedy zacznie si─Ö koszmar z jej umieszczeniem w budzie.

Nie mam w domu suszarki, bo w domu nie jest potrzebna. Mia┼éem star─ů ale jest kaput. Mam lok├│wk─Ö za to... Ale z ni─ů nie wiele zdzia┼éam... Ej, mo┼╝e by─ç odkurzacz - w ko┼äcu tez wydziela du┼╝e ilo┼Ťci ciep┼éa Razz...

Jeszcze podziękuje Toonesowi że mu się chce mi podesłać manuala do mojego ASUSA. Bo na razie mi zostaję zabawa zworkami (tylko jakimi Laughing).
Ogl▒da profil u┐ytkownikaWyÂlij prywatn▒ wiadomoŠOdwied╝ stronŕ autoraAdres AIM
Malcolm


Do│▒czy│: 19 Gru 2005
Posty: 677
Sk▒d: Pozna┼ä
Odpowiedz z cytatem
Panzer napisa│:
Kilka diod si─Ö ┼Ťwieci Razz... Musz─Ö po┼╝yczy─ç od kogo┼Ť (tylko od kogo Razz) jak─ů┼Ť star─ů p┼éyt─Ö g┼é├│wn─ů i wtedy zacznie si─Ö koszmar z jej umieszczeniem w budzie.

Nie mam w domu suszarki, bo w domu nie jest potrzebna. Mia┼éem star─ů ale jest kaput. Mam lok├│wk─Ö za to... Ale z ni─ů nie wiele zdzia┼éam... Ej, mo┼╝e by─ç odkurzacz - w ko┼äcu tez wydziela du┼╝e ilo┼Ťci ciep┼éa Razz...

Jeszcze podziękuje Toonesowi że mu się chce mi podesłać manuala do mojego ASUSA. Bo na razie mi zostaję zabawa zworkami (tylko jakimi Laughing).


Moja p┼éyta Gigusia(to ta z Sempem) kiedy┼Ť nie wstawa┼éa i trzeba by┼éo kilka(na┼Ťcie/dziesi─ůt/set) razy w┼é─ůcza─ç i wy┼é─ůcza─ç aby wsta┼éa. Objawy by┼éy r├│┼╝ne - nic nie dzia┼éa┼éo, dzia┼éa┼éy diody+wentyl proca, same diody...
Ogl▒da profil u┐ytkownikaWyÂlij prywatn▒ wiadomoŠOdwied╝ stronŕ autoraAdres AIM
Panzer


Do│▒czy│: 20 Lip 2006
Posty: 1676
Sk▒d: Be┼échat├│w
Odpowiedz z cytatem
Fak... Pr├│bowa┼éem 300 razy oraz nagrzewa┼éem odkurzaczem i nic :kwasny:... Ale to po cz─Ö┼Ťci mo┼╝e by─ç spowodowane niew┼éa┼Ťciwym pod┼é─ůczeniem Powera (czy┼Ťci┼éem wczoraj bud─Ö), cho─ç te objawy pojawi┼éy si─Ö kilka tygodni temu :kwasny:.

________________________________________________________________

Dzisiaj kolega dał mi 2 płyty główne żebym mógł sprawdzić zasilacz. Ale nie da rady, gdyż to format AT, a mam jednego z najnowszych ATX-ów Razz...

Otrzymałem zamian:

Procesor: AMD K6-2 400MHz Very Happy
Procesor: Celeron na rdzeniu Mendocino chyba 533MHz
Grafika: 3Dfx Interactive Voodoo Graphics (PCI)
Grafika: ATI 3D Rage (nie wiem kt├│ra wersja, ale na PCI)
Płyta 1: PC100 BXcel Pro Socket 370 (chyba)
Płyta 2: Superpower SP-A586B Socket 7.
RAM: DIMM 2x 128MB Kingstona Wink
Ch┼éodzenie: jaki┼Ť standardowy z wentylem JNC

Ma kto┼Ť teraz lepszego kompa :> ?? (mi brakuje jeszcze dysku IBM z 30GB i jakiego┼Ť zasilacza AT, ale mam wi─Ökszo┼Ť─ç cz─Ö┼Ťci).

Co do mojego problemu to wyczy┼Ťci┼éem proca z pasty i raczej nie wygl─ůda za ciekawie :kwasny: ...

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c6d311262c52e4d2.html

Od czego to mo┼╝e by─ç te czarne :kwasny:
Ogl▒da profil u┐ytkownikaWyÂlij prywatn▒ wiadomoŠOdwied╝ stronŕ autoraAdres AIM
Malcolm


Do│▒czy│: 19 Gru 2005
Posty: 677
Sk▒d: Pozna┼ä
Odpowiedz z cytatem
Jeste┼Ť pewien, ┼╝e to AT? Montowa┼éem kiedy┼Ť Celerona 300 jeszcze ze Slotem zamiast Socketa, p┼éyta by┼éa dosy─ç pod┼éu┼╝na, ale pasowa┼éa bez problemu Wink.

Chodzi o t─ů obw├│dk─Ö wok├│┼é rdzenia? Bo sam rdze┼ä widz─Ö ok. Nie przejmuj si─Ö takimi pierdo┼éami Wink.
Ogl▒da profil u┐ytkownikaWyÂlij prywatn▒ wiadomoŠOdwied╝ stronŕ autoraAdres AIM
Panzer


Do│▒czy│: 20 Lip 2006
Posty: 1676
Sk▒d: Be┼échat├│w
Odpowiedz z cytatem
A┼╝ tak nie jestem pewien, ma AGP, brak modu┼é├│w wej┼Ť─ç (trzeba pod┼é─ůczy─ç), ta┼Ťmy od dysku nie pasuj─ů, chocia┼╝ ma wtyczk─Ö 20-pin je┼Ťli chodzi o zasilanie (co wskazuje na wczesnego ATX-a) u s─ů malutkie (oko┼éo 22cx23 cm).

Cholera, nikt nie ma płyty pod Socket A do pożyczenia :kwasny:. A pod Socket 7 czy 370 nie będzie pasował mój Sempron.
Ogl▒da profil u┐ytkownikaWyÂlij prywatn▒ wiadomoŠOdwied╝ stronŕ autoraAdres AIM
Malcolm


Do│▒czy│: 19 Gru 2005
Posty: 677
Sk▒d: Pozna┼ä
Odpowiedz z cytatem
Panzer napisa│:
A┼╝ tak nie jestem pewien, ma AGP, brak modu┼é├│w wej┼Ť─ç (trzeba pod┼é─ůczy─ç), ta┼Ťmy od dysku nie pasuj─ů, chocia┼╝ ma wtyczk─Ö 20-pin je┼Ťli chodzi o zasilanie (co wskazuje na wczesnego ATX-a) u s─ů malutkie (oko┼éo 22cx23 cm).

Cholera, nikt nie ma płyty pod Socket A do pożyczenia :kwasny:. A pod Socket 7 czy 370 nie będzie pasował mój Sempron.


W og├│le nie ma z ty┼éu wyj┼Ť─ç? To rzeczywi┼Ťcie chyba AT(albo jakie┼Ť niestandardowe badziewie).

Wtyczka ATX-20? Nie nazwał bym tego "wczesnym ATX-em", bo ATX 24 jest dopiero od niedawna a mamy teraz późny ATX Wink.

Wtyczka ATA nie pasuje? Chyba kiedy┼Ť by┼éa inna liczba pin├│w, pami─Ötam ┼╝e mia┼éem problem z tamtym Celeronkiem Wink.
A mo┼╝e pomyli┼ée┼Ť ATA z FDD Wink.
Ogl▒da profil u┐ytkownikaWyÂlij prywatn▒ wiadomoŠOdwied╝ stronŕ autoraAdres AIM
Panzer


Do│▒czy│: 20 Lip 2006
Posty: 1676
Sk▒d: Be┼échat├│w
Odpowiedz z cytatem
Jo┼é ;P!! Mam ma┼ée pytanie, czy m├│g┼éby mi kto┼Ť powiedzie─ç jak pod┼é─ůczy─ç Power LED i HDD LED do ASUSA A7N8X-X, bo si─Ö m─Öcz─Ö i nie mog─Ö (Reseta i Powera da┼éo si─Ö). Teraz wszystko ┼éadnie chodzi, nap─Ödzane Fortronem, ale diody by mi si─Ö przyda┼éy tak do ostateczno┼Ťci, oraz trzeba zlutowa─ç kable przy g┼éo┼Ťniku budy bo s─ů powyrywane Very Happy.

------------------------------------------------------------------------------------------

Dobra, wzi─ů┼éem si─Ö za OC tego dra┼ästwa, na razie FSB mam ustawione na 225MHz, Timingi 2,5-3-3-4, VCore 1,65V, MCore 2,7Core, pr├│buj─Ö zmieni─ç FSB ciut wy┼╝ej i nie wstaje, daj─Ö mu papu w postaci dodatkowego 0,5 Volta... Co zrobi─ç ┼╝eby ┼╝eby poszed┼é wy┼╝ej (to tylko Sempron, ale ka┼╝dy Mhz jest mile widziany Wink), jakie bezpieczne napi─Öcie mog─Ö na nim ustawi─ç i jakie s─ů najlepsze do tego Timingi ??

Temperatura proca obecnie ~ 45 stopni C.
Ogl▒da profil u┐ytkownikaWyÂlij prywatn▒ wiadomoŠOdwied╝ stronŕ autoraAdres AIM
Malcolm


Do│▒czy│: 19 Gru 2005
Posty: 677
Sk▒d: Pozna┼ä
Odpowiedz z cytatem
Panzer napisa│:
Jo┼é ;P!! Mam ma┼ée pytanie, czy m├│g┼éby mi kto┼Ť powiedzie─ç jak pod┼é─ůczy─ç Power LED i HDD LED do ASUSA A7N8X-X, bo si─Ö m─Öcz─Ö i nie mog─Ö (Reseta i Powera da┼éo si─Ö). Teraz wszystko ┼éadnie chodzi, nap─Ödzane Fortronem, ale diody by mi si─Ö przyda┼éy tak do ostateczno┼Ťci, oraz trzeba zlutowa─ç kable przy g┼éo┼Ťniku budy bo s─ů powyrywane Very Happy.

------------------------------------------------------------------------------------------

Dobra, wzi─ů┼éem si─Ö za OC tego dra┼ästwa, na razie FSB mam ustawione na 225MHz, Timingi 2,5-3-3-4, VCore 1,65V, MCore 2,7Core, pr├│buj─Ö zmieni─ç FSB ciut wy┼╝ej i nie wstaje, daj─Ö mu papu w postaci dodatkowego 0,5 Volta... Co zrobi─ç ┼╝eby ┼╝eby poszed┼é wy┼╝ej (to tylko Sempron, ale ka┼╝dy Mhz jest mile widziany Wink), jakie bezpieczne napi─Öcie mog─Ö na nim ustawi─ç i jakie s─ů najlepsze do tego Timingi ??

Temperatura proca obecnie ~ 45 stopni C.


Pierwsza cz─Ö┼Ť─ç postu: spr├│buj obr├│ci─ç kable. Przy diodach ma znaczenie czy to plus czy minus, a w prze┼é─ůcznikach nie Wink.

Druga cz─Ö┼Ť─ç:
To Semp na A64?
Podkręcanie tych procków jest trochę trudniejsze i bardziej czasochłonne niż prymitywniejszych procków Intela. Musisz odpowiednio ustawić dzielniki pamięci, mnożnik HTT i zwiększać HTT Wink. Podwyższanie napięć chyba bym sobie darował, no może na samych pamięciach i mostku.

Edit:
Ale jestem g┼éupi Very Happy. No przecie┼╝ to Socket A Wink. W takim razie zwi─Öksz timingi pami─Öci i zwi─Öksz napi─Öcie wszystkiego co si─Ö rusza, no mo┼╝e poza mostkiem po┼éudniowym Wink. Ale 0,5 Volta to napewno spora przesada Wink. I przede wszystkim pami─Ötaj o tym, ┼╝e one lubi─ů synchronicznie pami─Öci - pami─Ö─ç powinna by─ç fsb*2, napewno nie ma sensu wi─Öcej, czy mniej mo┼╝esz sprawdzi─ç. Zr├│b podkr─Öcenie z domy┼Ťlnymi pami─Öciami i zapu┼Ť─ç jaki┼Ť test pami─Öci i podkr─Ö─ç z pami─Öciami jak najwolniejszymi i znowu test.
No i porównaj. A i nie zapominaj sprawdzać temperatury, bo te procki to niezłe grzejniczki Wink.
Ogl▒da profil u┐ytkownikaWyÂlij prywatn▒ wiadomoŠOdwied╝ stronŕ autoraAdres AIM
Panzer


Do│▒czy│: 20 Lip 2006
Posty: 1676
Sk▒d: Be┼échat├│w
Odpowiedz z cytatem
Niee, to jest "Semp" na Thortonie (doszy┼éem do tego Razz), HTT chyba jeszcze nie by┼éo na Sockecie A, tak┼╝e nie widz─Ö zmiany dzielnika pami─Öci :kwasny:... Pr├│buj─Ö ni┼╝szych Timing├│w - dupa, FSB 227Mhz- dupa, 2 razy ju┼╝ CMOS-a musia┼éem czy┼Ťci─ç zwork─ů Razz...

________________________________________________________________

Chyba to jego koniec, próbowałem wszystkiego i komp nie mógł wstać przy FSB 227Mhz...
Ogl▒da profil u┐ytkownikaWyÂlij prywatn▒ wiadomoŠOdwied╝ stronŕ autoraAdres AIM
Malcolm


Do│▒czy│: 19 Gru 2005
Posty: 677
Sk▒d: Pozna┼ä
Odpowiedz z cytatem
Panzer napisa│:
Niee, to jest "Semp" na Thortonie (doszy┼éem do tego Razz), HTT chyba jeszcze nie by┼éo na Sockecie A, tak┼╝e nie widz─Ö zmiany dzielnika pami─Öci :kwasny:... Pr├│buj─Ö ni┼╝szych Timing├│w - dupa, FSB 227Mhz- dupa, 2 razy ju┼╝ CMOS-a musia┼éem czy┼Ťci─ç zwork─ů Razz...

________________________________________________________________

Chyba to jego koniec, próbowałem wszystkiego i komp nie mógł wstać przy FSB 227Mhz...


Zauwa┼╝ edita.
Pokombinuj z asynchronicznymi pami─Öciami, ale koniecznie sprawdzaj wp┼éyw na wydajno┼Ť─ç.

Ni┼╝szych timing├│w nie pr├│buj. Jak ju┼╝ to wy┼╝szych Wink.

Spróbuj zaktualizować Biosa Wink. Kumplowi E6300 nie chciał być stabilny na 2,2 Ghz i dobrej płycie głównej Very Happy .

I co do podkr─Öcania takich prock├│w to pami─Ötaj o zasadzie: z g├│wna bicza nie ukr─Öcisz Razz.
Ogl▒da profil u┐ytkownikaWyÂlij prywatn▒ wiadomoŠOdwied╝ stronŕ autoraAdres AIM
Panzer


Do│▒czy│: 20 Lip 2006
Posty: 1676
Sk▒d: Be┼échat├│w
Odpowiedz z cytatem
Dzisiaj mi si─Ö nie chc─Ö, jutro pokombinuje i dam zna─ç jak mi idzie OC Razz...
Ogl▒da profil u┐ytkownikaWyÂlij prywatn▒ wiadomoŠOdwied╝ stronŕ autoraAdres AIM
Staruszek
Nie mo┐esz pisaŠ nowych tematˇw
Nie mo┐esz odpowiadaŠ w tematach
Nie mo┐esz zmieniaŠ swoich postˇw
Nie mo┐esz usuwaŠ swoich postˇw
Nie mo┐esz g│osowaŠ w ankietach
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)  
Strona 3 z 3  

  
  
 Odpowiedz do tematu