Forum Forum hobbystyczne Stronghold Net Strona G│ˇwna
Forum hobbystyczne Stronghold Net
Odpowiedz do tematu
Staruszek
Panzer


Do│▒czy│: 20 Lip 2006
Posty: 1676
Sk▒d: Be┼échat├│w
Odpowiedz z cytatem
Jako ┼╝e musia┼éem da─ç kompa do naprawy (posz┼éa mi karta graficzna :kwasny:), pod┼é─ůczy┼éem swojego starego. I dosta┼éem swojego nowego z naprawy (chocia┼╝ pewnie b─Öd─Ö musia┼é go zn├│w dawa─ç do naprawy :kwasny:, gdy┼╝ tak kur** zrobili ┼╝e przycisk od nap─Ödu chodzi strasznie topornie, a nie chce na razie grzeba─ç w budzie, aby nie straci─ç gwarancji), od┼é─ůczy┼éem starego i pod┼é─ůczy┼éem nowego. A jako ┼╝e na nowym nie mia┼éem internetu to pod┼é─ůczy┼éem starego, ale nie chcia┼é chodzi─ç... No to znaczy zasilanie dochodzi, w┼é─ůcza si─Ö, ale nie za┼é─ůczaj─ů si─Ö podstawowe procesy kompa (POST itd.), a z niego samego wydaje awaryjne d┼║wi─Ök :kwasny:, kiedy pr├│buje za┼é─ůczy─ç jakie┼Ť procesy....

Podejrzewam ┼╝e pad┼éa moja 4-letnia bateria w kompie, no ale co jeszcze mo┼╝e powodowa─ç takie sytuacje, no i czy trop z bateri─ů jest s┼éuszny Laughing.



Jako ┼╝e niekt├│rzy czasami nie rozumiej─ů post├│w, pogrubi┼éem czcionk─Ö w tych zdaniach, kt├│re s─ů najwa┼╝niejsze dla sprawy...
Ogl▒da profil u┐ytkownikaWyÂlij prywatn▒ wiadomoŠOdwied╝ stronŕ autoraAdres AIM
Krzychu


Do│▒czy│: 17 Sie 2007
Posty: 576
Sk▒d: Sk─ůd┼Ť...
Odpowiedz z cytatem
A co w og├│le ma oznacza─ç ten post? Bo ja nie rozumiem.
Ogl▒da profil u┐ytkownikaWyÂlij prywatn▒ wiadomoŠAdres AIM
Panzer


Do│▒czy│: 20 Lip 2006
Posty: 1676
Sk▒d: Be┼échat├│w
Odpowiedz z cytatem
Problem ze starym kompem Rolling Eyes Rolling Eyes ...

Kurde, m├│g┼é by kto┼Ť pom├│c zanim wstawi─Ö mojego starego do piwnicy Razz.... Wymieni┼éem moj─ů star─ů bateria litow─ů na now─ů i nic nie posz┼éo... Mo┼╝e kto┼Ť wie jaki posiadam problem Laughing....
Ogl▒da profil u┐ytkownikaWyÂlij prywatn▒ wiadomoŠOdwied╝ stronŕ autoraAdres AIM
Diego


Do│▒czy│: 08 Sty 2006
Posty: 434
Sk▒d: Tamt─ůd
Odpowiedz z cytatem
Co┼Ť musia┼ée┼Ť ┼║le po wczepia─ç..
M├│wisz ┼╝e awaryjny d┼║wi─Ök? to sprawd┼║ kart─Ö graficzn─ů czy jest dobrze pod┼é─ůczona, oraz pami─Ö─ç. Od razu zarzu─ç tak─ů podst. specyfikacj─ů kompa Razz (jestem ciekaw, ale te┼╝ mo┼╝e si─Ö przyda─ç)
W og├│le otwiera┼ée┼Ť go przed uruchomieniem ?
I na jakim systemie go odpala┼ée┼Ť?
Ogl▒da profil u┐ytkownikaWyÂlij prywatn▒ wiadomoŠAdres AIM
Panzer


Do│▒czy│: 20 Lip 2006
Posty: 1676
Sk▒d: Be┼échat├│w
Odpowiedz z cytatem
Arrow ASUS A7N8X-X.
Arrow AMD Sempron(tm) 2200+ 1,5GHz.
Arrow nVIDIA GeForce2 MX/MX 400.
Arrow 256RAM DDR 400 MHz.
Arrow Codegen 350W.
Arrow WD WD800JB 80GB ATA (n├│wka Very Happy).
Arrow Linux - Ubuntu.



Budy nie rozkr─Öca┼éem przed problemem (a przez trzy tygodnie chodzi┼é mi bez problem├│w, kiedy wyci─ůgn─ů┼éem go z piwnicy, dopiero jak dosta┼éem nowy to mi zdech┼é) , nie bawi┼éem si─Ö niczym gdy┼╝ nie mia┼éem czasu po jego ostatniej awarii (kurzy┼é si─Ö Laughing). Dopiero po tym postanowi┼éem go rozkr─Öci─ç. Co prawda kilka wtyk nie jest pod┼é─ůczonych, ale mi sie wydaj─Ö ┼╝e nie s─ů potrzebne tak bardzo kompowi (jak co┼Ť to dam foty).

Przez moj─ů g┼éow─Ö przechodzi czarna my┼Ťl ┼╝e pad┼éa mi p┼éyta g┼é├│wna :kwasny:.....
Ogl▒da profil u┐ytkownikaWyÂlij prywatn▒ wiadomoŠOdwied╝ stronŕ autoraAdres AIM
Diego


Do│▒czy│: 08 Sty 2006
Posty: 434
Sk▒d: Tamt─ůd
Odpowiedz z cytatem
Nie no conf. spoko nic nie powinno ze sob─ů kolidowa─ç.
No i widz─Ö ┼╝e masz do┼Ť─ç podobny problem co ja wi─Öc tak po:
1)Je┼╝eli masz mo┼╝liwo┼Ť─ç to sprawd┼║ go na jakiej┼Ť windzie (najlepiej XP ;>) zaraz wyja┼Ťni─Ö ocb.
2)Jeżeli nie sprawi ci to kłopotu, to możesz zarzucić fotkami Wink

Wi─Öc tak, co do 1) mo┼╝esz mie─ç zwalon─ů pami─Ö─ç lub p┼éyt─Ö. Czyli zacz─ů─ç od sprawdzenia na windowsie, je┼╝eli od pocz─ůtku zaczn─ů si─Ö k┼éopoty (bluscreen or inne wyskakuj─ůce badziewia) to b─Ödziesz musia┼é zrobi─ç memtest'a (a nawet powiniene┼Ť go zrobi─ç mimo braku tych problem├│w na pocz─ůtku). Jak na memte┼Ťcie oka┼╝e si─Ö ┼╝e pami─Öci s─ů sprawne, to sprawdzi─ç CPU i p┼éyt─Ö. Ale najpierw sprawd┼║ jak chodzi na windzie, a potem memtest http://www.memtest.org/#downiso

Je┼╝eli masz wilgotno w piwnicy to raczej g┼éupio post─ůpi┼ée┼Ť Razz
Ogl▒da profil u┐ytkownikaWyÂlij prywatn▒ wiadomoŠAdres AIM
Panzer


Do│▒czy│: 20 Lip 2006
Posty: 1676
Sk▒d: Be┼échat├│w
Odpowiedz z cytatem
Tylko jest ma┼éy problem Razz.... On nawet nie za┼é─ůcza takich podstawowych proces├│w co POST, BIOS itd. , a o systemie mog─Ö zapomnie─ç Razz.

Uruchamia si─Ö, nie za┼é─ůcza podstawowych proces├│w, po prostu chodzi tak "bezmy┼Ťlnie" wydaj─ůc "awaryjne" d┼║wi─Öki, na monitorze nie daj─ůc znak├│w ┼╝ycia....

Fotosy kompa (troch─Ö niewyra┼║ne).. Aha, te 2 malute┼äkie wtyczki na jednym kabelku to TURBO LED, a tak┼╝e posiadam 2 ta┼Ťmy, gdy┼╝ mam 2xODD i1xHDD...

http://panzer.fotosik.pl/albumy/313027.html
Ogl▒da profil u┐ytkownikaWyÂlij prywatn▒ wiadomoŠOdwied╝ stronŕ autoraAdres AIM
Diego


Do│▒czy│: 08 Sty 2006
Posty: 434
Sk▒d: Tamt─ůd
Odpowiedz z cytatem
Fajnie ┼╝e nie masz doci┼Ťni─Ötej pami─Öci Razz. Spokojnie mo┼╝esz j─ů docisn─ů─ç, nie martw si─Ö nic jej si─Ö nie stanie (ale bez przesady) po za tym wyra┼║nie wida─ç ┼╝e z─ůbek nie zachacza Wink.

To najprawdopodobniej sygnały od twoich kochanych kosteczek Wink
Ogl▒da profil u┐ytkownikaWyÂlij prywatn▒ wiadomoŠAdres AIM
Panzer


Do│▒czy│: 20 Lip 2006
Posty: 1676
Sk▒d: Be┼échat├│w
Odpowiedz z cytatem
Wcisn─ů┼éem t─ů pami─ůtk─Ö tak aby z─ůbki zahacza┼éy, jednak rzeczywisto┼Ť─ç nie zamieni┼éa si─Ö w r├│┼╝ow─ů :kwasny:....

A mo┼╝e po prostu RAM ist death ?? W ko┼äcu ta ko┼Ť─ç ma swoje lata ^^...
Ogl▒da profil u┐ytkownikaWyÂlij prywatn▒ wiadomoŠOdwied╝ stronŕ autoraAdres AIM
Diego


Do│▒czy│: 08 Sty 2006
Posty: 434
Sk▒d: Tamt─ůd
Odpowiedz z cytatem
Tzn? Very Happy
O co teraz chodzi ?
Ogl▒da profil u┐ytkownikaWyÂlij prywatn▒ wiadomoŠAdres AIM
Panzer


Do│▒czy│: 20 Lip 2006
Posty: 1676
Sk▒d: Be┼échat├│w
Odpowiedz z cytatem
Chodzi mi o to że może pamięć zdechła Razz...

Jest jak powinno by─ç, a nadal nie chodzi :kwasny:...
Ogl▒da profil u┐ytkownikaWyÂlij prywatn▒ wiadomoŠOdwied╝ stronŕ autoraAdres AIM
Diego


Do│▒czy│: 08 Sty 2006
Posty: 434
Sk▒d: Tamt─ůd
Odpowiedz z cytatem
Cytat:
Chodzi mi o to że może pamięć zdechła Razz...

No domy┼Ťli┼éem si─Ö Very Happy

Ale chodzi mi o to czy na dal jest ten sam problem? czy co┼Ť innego?

Edit:
Mam jeszcze pytanie bo tak za bardzo nie wida─ç na zdj─Öciach, czy masz pod┼é─ůczone wszystkie ta┼Ťmy (g┼é├│wnie hdd.. i floppy)
Po dociskaj wszystkie ta┼Ťmy/kabelki.
A tak po za tym to obawiam się o twój zasilacz :< Jest to jeden z większych syfów na rynku, często się j*bie. Sprecyzuj dokładnie problem i opisz.
http://sbs.2p.pl/beep.html
obczaj to Wink
Ogl▒da profil u┐ytkownikaWyÂlij prywatn▒ wiadomoŠAdres AIM
Odyn
Admin

Do│▒czy│: 18 Gru 2005
Posty: 1092
Sk▒d: 53┬░42'N, 20┬░58'E
Odpowiedz z cytatem
1. Wyjmij grafik─Ö, w┼é─ůcz, sprawd┼║ czy piszczenie to samo.
2. Wymontuj ko┼Ťci RAM, sprawd┼║ piszczenie.
3. Wymontuj dysk i nap─Ödy, w┼é─ůcz i pos┼éuchaj.
4. Zdejmij radiator z procka, w┼é─ůcz komputer i sprawd┼║ czy si─Ö kr─Öci.

Je┼Ťli po wyj─Öciu kt├│rej┼Ť cz─Ö┼Ťci d┼║wi─Ök si─Ö zmieni, to znaczy, ┼╝e przyczyn─ů problemu jest w┼éa┼Ťnie ona. Najprawdopodobniej grafika, chocia┼╝ mo┼╝e to by─ç r├│wnie dobrze uszkodzona pami─Ö─ç. Jak ju┼╝ wszystko powyjmujesz to przedmuchaj wszystkie styki i z┼é─ůcza, co si─Ö da wyczy┼Ť─ç patyczkiem do uszu namoczonym w spirytusie. Powk┼éadaj i sprawd┼║ jeszcze raz.
Mo┼╝e to by─ç te┼╝ wina spi─Öcia na wyj┼Ťciu USB/PS2 lub jakiegokolwiek innego portu, wi─Öc poogl─ůdaj wszystkie wtyczki i gniazda. Je┼Ťli znajdziesz wygi─Öt─ů n├│┼╝k─Ö lub co┼Ť podejrzanego to spr├│buj to poprawi─ç.

Oczywi┼Ťcie z pkt. 4 ┼╝artowa┼éem Wink

A sprz─Öt wcale nie taki z┼éy. Jedynie zasilacz do d*py i psuje ca┼é─ů specyfikacj─Ö, a w przysz┼éo┼Ťci mo┼╝e zepsu─ç te┼╝ pozosta┼éy sprz─Öt...
Ogl▒da profil u┐ytkownikaWyÂlij prywatn▒ wiadomoŠAdres AIM
Diego


Do│▒czy│: 08 Sty 2006
Posty: 434
Sk▒d: Tamt─ůd
Odpowiedz z cytatem
Cytat:
A sprz─Öt wcale nie taki z┼éy. Jedynie zasilacz do d*py i psuje ca┼é─ů specyfikacj─Ö, a w przysz┼éo┼Ťci mo┼╝e zepsu─ç te┼╝ pozosta┼éy sprz─Öt...

Z tego wszystko wzi─ů┼ébym tylko dysk Wink

Cytat:
Mo┼╝e to by─ç te┼╝ wina spi─Öcia na wyj┼Ťciu USB/PS2 lub jakiegokolwiek innego portu, wi─Öc poogl─ůdaj wszystkie wtyczki i gniazda. Je┼Ťli znajdziesz wygi─Öt─ů n├│┼╝k─Ö lub co┼Ť podejrzanego to spr├│buj to poprawi─ç.

Wydaj─Ö si─Ö by─ç to ma┼éo prawdopodobne, bo objawy s─ů nieco inne, przy spi─Öciu komputer zapewne nawet by si─Ö nie w┼é─ůczy┼é. A pipczenie pochodzi od RAM'u albo zasilacza. Nas┼éuchaj jakie to "pipczenie" i powiedz, mo┼╝na dzi─Öki temu wy┼Ťledzi─ç problem.

Ja z kolei proponuj─Ö wyj─ů─ç zasilacz i go rozebra─ç, nast─Öpnie popatrze─ç na kondensatory i og├│lnie sprawdzi─ç czy nie jest przepalony. Troch─Ö lipa ┼╝e nie mo┼╝esz wej┼Ť─ç do biosu, bo trzeba by sprawdzi─ç napi─Öcia.

Nie r├│b odst─Öp├│w po znaczniku quote bo rozci─ůgasz post
-Odyn
Ogl▒da profil u┐ytkownikaWyÂlij prywatn▒ wiadomoŠAdres AIM
magnatel


Do│▒czy│: 31 Pa╝ 2007
Posty: 218
Sk▒d: Wolan├│w
Odpowiedz z cytatem
Naj lepiej zr├│b sobie neta na starym kompie to nic trudnego naprawde Exclamation
Ogl▒da profil u┐ytkownikaWyÂlij prywatn▒ wiadomoŠOdwied╝ stronŕ autoraAdres AIM
Staruszek
Nie mo┐esz pisaŠ nowych tematˇw
Nie mo┐esz odpowiadaŠ w tematach
Nie mo┐esz zmieniaŠ swoich postˇw
Nie mo┐esz usuwaŠ swoich postˇw
Nie mo┐esz g│osowaŠ w ankietach
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)  
Strona 1 z 3  

  
  
 Odpowiedz do tematu